Barokní poezie a básně Ivana Martina Jirouse

zazněly v Kruhu 8. září 2013, kdy byl naším hostem Mgr. Jakub Chrobák, Ph.D., vysokoškolský učitel ze Slezské univerzity v Opavě. Na hosta i program jsme čekali s napětím, protože toto téma nebylo v Kruhu ještě nikdy otevřeno. A nebyli jsme zklamaní, spíše naopak. Svět baroka poznamenaný krutou třicetiletou válkou, prozářený nádhernými uměleckými díly sochařů i malířů, k nám promluvil niternou poezií tehdejších katolických básníků i citáty z nám tak blízkého Jana Amose Komenského.

A básník Ivan Martin Jirous? Jeho poezii většina z posluchačů asi moc neznala, možná se k jejich sluchu donesla spíš ta drsnější či kontroverzní. Pan doktor Chrobák Jirousovo pohnuté curriculum vitae doplnil několika básněmi, které nás svou formální prostotou a současně duchovní hloubkou zasáhly. Katolická zbožnost Jirouse básníka se zbožností barokních básníků souzní a přes vzdálenost generací vytváří harmonický celek.

Věřím, že se mezi posluchači našlo několik, kteří se rádi i doma začtou do Magorových labutích písní, či si znovu připomenou některou z Komenského písní či knih.

LR