Sbírejte hliník – přispějte životnímu prostředí i sboru

V pondělí 24.7. jsme do sběrných surovin v Suchohrdlech odevzdali 24 kg hliníku a získali tím 408 Kč pro náš sbor. Jednalo se především o plechovky od nápojů, víčka od jogurtů a dalších výrobků a pár dalších věcí (staré nádobí apod.)

Výroba hliníku je velmi náročná pro životní prostředí. Při výrobě vzniká velké množství nebezpečného odpadu. Nejlepší je tedy se hliníkovým obalům vyhnout, nebo je alespoň recyklovat.

V našem sboru můžete hliník odevzdávat do malé nádoby u vstupní brány nebo do nádoby na tříděný odpad v kuchyňce na faře. S větším množstvím hliníku se můžete obrátit na Danielu Bednaříkovou.

Jak poznat hliníkový obal?
– symbol s označením recyklace (trojúhelník ze šipek): AL nebo ALU
– zkouška magnetem – hliník není přitahován magnetem
– zkouška zmačkáním – když si u folií nejsme jisti: plastová folie se vrátí do původního stavu, hliníková zůstane zmačkaná
– zkouška trháním – hliníková folie se snadno roztrhne.

Nejčastější chyby při třídění:
– sáčky od arašídů, kávy apod. – uvnitř jsou sice lesklé, ale nejedná se o hliník
– folie z tvarohu (třeba tvaroh Ranko z Jednoty): uvnitř sice lesklá, ale nejedná se o hliník
– víčka od piva
– víčka od zavařovacích sklenic (jsou potažena gumou, a tudíž nelze dále zpracovat)
– plechovky od nápojů, které nejsou z hliníku (momentálně např. Staropramen)
– obaly od léků (blistry) – jsou až na celohliníkové výjimky z plastu, pouze potaženy hliníkovou folií. Hliníkovou folii sice lze odtrhnout, ale pouze na velmi malé kousky, které při třídění spíše jen nadělají nepořádek.
– obaly od tavených sýrů s papírovou etiketou a plastovým páskem

Nashromážděný hliník vždy pečlivě třídíme. Je to celkem nepěkná, ale potřebná práce, vždy najdeme mnoho nehliníkového odpadu. Ve sběrných surovinách odpad pečlivě zkoumají velkým magnetem a i drobnou chybu (víčko od piva, nevhodnou plechovku) odhalí.

Sbírejte i nadále. Věříme, že to má smysl!