Výlet dětí nedělní školy s rodiči do Moravského Krasu a Boskovic

Je to již tradice, že pro děti z nedělní školy a jejich rodiče, bývá každoročně pořádán společný výlet. A to buď jednodenní, nebo víkendový s přespáním v nějaké jednoduše zařízené, levnější  ubytovně, či faře, aby se mohli účastnit všichni ze sboru, kteří mají zájem o společný pobyt, zážitky a sdílení.

Nádherné počasí nás provázelo po celý prodloužený víkend od 1.5.- 3.5. v Moravském Krasu i v Boskovicích.

Někteří využili volného dne navíc a v ubytovně ve Křtinách se sešli v pátek kolem poledne, aby si odpoledne prohlédli okolí na kole. Po 27 km, kolem Jedovnických rybníků, Rudického propadání a větrného mlýna jsme se sešli s dalšími v Arboretu Křtiny, založeného v roce 1928. V arboretu je spousty zajímavých a různě starých dřevin, jen u většiny jsme nenašli české názvy, což způsobilo, že jsme se nepoučili, ale jen prošli pěkným parkem, doplněným dřevěnými sochami a sousošími, které vytvořili studenti Lesnické a dřevařské fakulty MZLU v Brně při pořádaných sochařských sympóziích. Na jednoduchou večeři nás opět přibylo. První noc v ubytovně, kde bylo všechno slyšet, spalo 25 rodičů a dětí nejen z Miroslavi.

V sobotu, po skvělých buchtách, jsme se sekanou, chleby a pitím vyjeli auty na sraz s dalšími ke Skalnímu mlýnu, kde nám všem Bednaříkovi objednali vstupenky do Punkevní jeskyně. K samotné jeskyni bylo ještě pěšky, či vláčkem, asi 2 km. Sešla se nás ohromná skupina – 54 dospělých a dětí (nejen z Miroslavi). Navlékli jsme se do teplých mikin a bund, přes to mnozí v  8,5° C po dobu prohlídky jeskyně hodně prochladli. Venku pofukoval chladný vítr a slunce se do údolí, ač bylo poledne, dostalo jen místy. Najedli jsme se, a pak vyrazili na procházku údolím a na vyhlídky nad propastí Macocha. Nižší – 90m. nad hladinou jezírka v propasti, vyšší 134m. Nahoře jsme se opět všichni sešli, jelikož s dětmi jde každý jiným tempem. Odtud, po společné fotografii a posilnění zmrzlinami či jinými dobrotami jsme směřovali zpět na parkoviště, před tím jsme se však rozloučili s těmi, kteří si pobyt v těchto končinách neprodloužili do dalšího dne.

Před hlavním bodem večera, totiž buřťákem, byl ještě čas na prohlídku poutního kostela ve Křtinách (http://krtiny.katolik.cz/index.php), postaveného podle návrhu architekta Giovanni Santiniho. Vyslechli jsme si také zdejší zvonohru.  (http://krtiny.katolik.cz/index.php?page=/soucasnost/zvonohra_komentar )

V neděli v  Boskovicích kázal br. farář Rozbořil, a děti šly do nedělky s Martou Zikmundovou, manželkou zdejšího faráře, který tuto neděli měl službu mimo sbor. Na Večeři Páně ( každou první neděli v měsíci ) se k nám vrátily a každé dítě zvlášť přijalo požehnání od br. faráře.

Po výborném občerstvení v sálku kostela, a vyslechnutí historie sboru, jsme si šli prohlédnout bývalou Synagogu (http://www.boskovice.cz/index.php?page=temata/pamatky_historie_muzeum/zidy/zidy-syn), židovskou rituální očistnou lázeň „mikve“ a židovský hřbitov, zbytky, které se zachovaly po jednom ze čtyř největších ghett v naší republice.

Ačkoli někteří v tomto koutě naší země byli již po několikáté, někteří poprvé ( a tím nemyslím jen malé děti), okolní příroda se skalními útvary a jeskyněmi nás nadchla tak, že bychom se tam rádi zase někdy vrátili, na čemž jsme se my rodiče, při závěrečném posezení u kávy, shodli.

Děkuji Bednaříkům za nápad i za to, že na sebe vzali tíhu realizace tohoto výletu.

Iva Ryšavá

Fotografie z akce na:

http://picasaweb.google.com/miroslav.cce/VyletDetiNSSRodiciDoMorKrasuABoskovic#