O školce mládeže v Miroslavi

Fotografie od Bena Skály

O víkendu, ve dnech 14.-16.10.2011, se konala podzimní školka v Miroslavi. Téma znělo: Křesťan v totalitě. Miroslavští nás velmi mile přivítali, starali se o nás a poskytli nám ve svých domovech nocleh a snídaně.

V pátek večer byl pro nás nachystaný program. Hráli jsme venku zajímavou hru, při které se všichni, navzdory zimě, zahřáli. Rozdělili jsme se do dvou „táborů“. Každý obdržel tričko s našitým knoflíkem, které si měl obléknout. V půlhodinovém limitu bylo snahou obou družstev strhat co nejvíce knoflíků z triček soupeře. Komu byl stržen, musel si přišít nový. Bylo to prostě suprový :-)!

Potom jsme se rozdělili na menší skupinky. Naším úkolem bylo schovat a donést do evangelického kostela zmenšený zpěvník Nová píseň, který každá skupinka obdržela. Překážkou byli „policisté“, kteří nás, pokud jsme na sebe navzájem „narazili“, prohledávali a běda, když u nás našli tento „zakázaný“ zpěvník!! To nám pak byla vytržena stránka a museli jsme plnit nějaký úkol. Většině skupinek se však podařilo donést zpěvník na místo se všemi stránkami.

Všichni účastníci školky se zase setkali v „Kruhu“, kde na ně čekalo teplo a mohli se posilnit.

V sobotu si pro nás nachystal impulz pan Šméral. Potom nám podle původního plánu měl přednášet a povídat pán, který byl za komunismu vězněn. Ale bohužel nemohl přijet. Naštěstí se podařilo sehnat náhradu a přijela paní, která přežila pochod smrti a Osvětim. Bylo to moc zajímavé a nakonec byla možnost zakoupení knihy, která vyprávěla o jejím životě a právě o tom koncentračním táboře.

Po vydatném obědě bylo na výběr několik dílen – výtvarná, foto román, divadelní, poslechová. (Doufám, že jsem na nic nezapomněla!) Myslím, že se nikdo nemohl nudit a že si všichni užili super zábavu, ať už si vybral jakoukoli činnost. 🙂

Jak už bývá zvykem, po dílnách následuje sporování. Jelikož vysvitlo sluníčko a bylo docela teplo, mohli jsme si vybrat mezi fotbalem, volejbalem nebo procházkou (pod vedením Aninky z Miroslavi :-)).

Na konec sobotního programu byl nachystán v kulturáku koncert skupiny Sorro.

V neděli ráno – POZOR – už v 8:30!! – se konaly bohoslužby s večeří Páně. No a pak slavnostní zakončení a někteří po obědě, někteří hned po kostele – jeli zase zpátky domů.

Eva Freitingerová