24. srpna 2014

Milí bratři a sestry!

Dnes je desátá neděle po svaté Trojici a já vás domácí i hosty vítám při těchto bohoslužbách.

Zvláště pak vítám bratra faráře Tomáše Potočka  z Třebíče, který je dnes hostem u nás na kazatelně a odpoledne vykoná  ještě bohoslužby v Bohuticích . Já mu za jeho službu  v našem sboru velmi děkuji.

Včera se vrátily rodiny s dětmi a ostatní účastníci  našeho sboru z týdenního pobytu na Blažkově. Děkuji všem, kteří toto letošní setkání a pobyt připravili a po všech stránkách na Blažkově zajišťovali.

V uplynulém týdnu se přistěhoval náš nový bratr farář David Sedláček i s rodinou do sborového bytu. Velmi děkuji všem bratřím, kteří přišli a při stěhování pomohli. Věřím, že i v příštím čase budeme dle potřeb a svých možností bratru faráři i jeho rodině nápomocni a vytvoříme jim dobré podmínky pro život i pro práci. Bratr farář koná dnes poslední a slavnostní bohoslužby s konfirmací ve sboru Raná u Hlinska, který administroval při svém působení v Krouně.

V uplynulém týdnu byla dokončena také oprava střechy fary. Máme z toho jistě všichni radost. Byt faráře je prázdný, fara je po opravě střechy uspokojivě uklizena a připravují se její další úpravy a mnozí členové sboru na faře nikdy nebyli.To jsou důvody pro které vyhlašuje staršovstvo našeho sboru dny otevřených dveří na faře a to dnes a příští neděli vždy po bohoslužbách.Zváni jste všichni a průvodci vám budou současní i minulí členové staršovstva, neboť mnoho práce se v této sborové budově vykonalo a ještě mnoho,jak se zdá vykonáno být musí.

Sbírka na opravu střechy fary vynesla dosud 172 tisíc korun. Všem dárcům velmi děkujeme.

V příštím týdnu se budou konat následující setkání:

-od úterý 26. do soboty 30. srpna budou hosty v našem sboru studenti z Recklinghausenu,kteří budou od středy do pátku dopoledne pracovat na odstraňování náletových dřevin na židovském hřbitově.I letos se s nimi chceme sejít a to ve čtvrtek 28.srpna večer v Kruhu. Prosím počítejte s tímto setkáním ve svém časovém plánu.

-ve středu v 9.hodin se koná v Kruhu RC Medvídek

-v neděli se budou dá-li Pán konat pravidelné bohoslužby v 8.30 zde v kostele a odpoledne ve 14.30 bude instalace br.far. Jiřího Bureše v Boskovicích.

Dnes 24.srpna se dožívá v plné tělesné i duševní svěžesti devadesáti let bratr Miloš Ryšavý. Již od svého mládí byl jedním z pilířů tohoto sboru.Ať již pravidelnou účastí na bohoslužbách,nešporech,kruhových setkáních a biblických hodinách,ale také při sborovém zpěvu.Povoláním zemědělec,kde jak známo je úsilí člověka ovlivněno mnoha dalšími okolnostmi,uměl dělit svůj  čas pro zaměstnání, pro rodinu i pro potřeby sboru,kde vždy kdykoli to bylo potřebí přiložil ruku k dílu.S pílí a fortelem,neboť jak rád do dnešních dní zpívá,tak rád vždy i pracoval.Práci rozuměl a stala i jeho koníčkem.Měl radost ze společného díla a ochotně pomáhal při opravách a rekonstrukcích sborových budov, při instalaci nových varhan zde v kostele,při budování modliteben v Mor.Krumlově a v Litobratřicích, při malování kostela a mnohých dalších akcích v pozdější době.Poslední jeho prací,kterou dobrovolně přijal byla hrobnická práce a úklid hřbitova. Za Váš vskutku velký přínos bratře Ryšavý našemu sboru, patří naše veliké poděkování a také přání hodně zdraví a pohody ve svém domě,kde je doma také další generace tohoto sboru –Vaše nučka s rodinou.Také přání radosti a spokojenosti ze všech sborových besed i koncertů,kterých se stále účastníte. Nutno popřát i chvíle klidu a odpočinku a spokojeného pohledu na snahu a píli ,vůli a odhodlání těch,kteří nastupují do aktivního věku a činnosti doma i ve sboru.A v neposlední řadě i shovívavého hodnocení při porovnání svého někdejšího výkonu a těch, kteří nově přicházejí. Ještě jednou a z celého srdce veliký dík a přání Božího požehnání do dalších let.

Jindřich Mach.