12. dubna 2015

Bratři a sestry, milé shromáždění, vítám vás na dnešních bohoslužbách, první neděli po Vzkříšení. Dnes se konají bohoslužby s vysluhováním VP v Litobratřicích a odpoledne v Bohuticích. Zvu vás na nešporní pobožnost a do Kruhu, kde se potěšíme promítáním fotografií Miroslavi, které jsme dostali od pana Jiřího Hovorky. Protože již opět platí letní čas, sejdeme se v 19.00.

Včera se konalo pohřební shromáždění, při němž jsme se rozloučili s bratrem Milošem Ryšavým; s vděčností Pánu Bohu jsme si připomněli nejen život bratra Miloše Ryšavého, uvědomili jsme si, jak úzce byl spjat s naším sborem, a potěšili jsme se zvěstí evangelia. Bratr Miloš Ryšavý dobojoval ten dobrý boj, jeho pozemská pouť byla uzavřena a otevřela se před ním brána života věčného. Za to vše jsme s vděčností děkovali Pánu Bohu. Zarmoucené rodině vyprošujeme pokoj Boží.

V uplynulém týdnu se konala pravidelná porada staršovstva:

Jednali jsme o připravované stavební akci v Bohuticích, kde chystáme omítání modlitebny. I když hlavní dílo vykoná odborná firma, je třeba starou omítku odstranit svépomocí. Staršovstvo vyhlašuje brigádu na sobotu 18. 4., prosím ty z vás, kdo se můžete uvolnit a jste ochotni při otloukání staré omítky v Bohuticích pomoci, přihlaste se po bohoslužbách u bratra kurátora Jindřicha Macha.

-Staršovstvo se také zabývalo podněty z Výročního sborového shromáždění: Návrh, aby byla opravena brány z Husovy ulice ke kostelu, odkládáme až na celkové řešení renovace fary a areálu kolem kostela. K podnětu častěji zařadit rodinné neděle, tj. bohoslužby s dětmi bez NŠ, sdělujeme, že sborové dny, kdy budou děti přítomny v kostele po celou dobu, plánujeme do prázdnin dva a kromě toho se chceme zúčastnit seniorátní sborové neděle 7. června ve Svitavách. Na dotaz, zda by bylo v našem sboru možno zveřejňovat kázání, staršovstvo po dohodě s bratrem farářem výhledově počítá s umístěním kázání na sborový web a v tištěné podobě budou kázání k dispozici na stolečku v kostele, a to zpětně. Staršovstvo rozhodlo, že se také letos připojíme k Noci kostelů. Přípravná schůzka je plánována na čtvrtek 16. dubna v 20.00 hodin v Kruhu, zveme všechny zájemce, kteří jsou ochotni podílet se na přípravách, přispět do programu, zapojit se do vlastního dění. Prosím přijďte.

Týdenní sborový program:

středa: 9.00 –  RC Medvídek;13.30 – seniorky;15.45 – biblická hodina mladších dětí;16.45 – biblická hodina starších dětí; 20.00 – kroužek učitelek NŠ

čtvrtek:17.30 – konfirmační cvičení;20.00 – přípravná schůzka k Noci kostelů

pátek:15.00 – hry dětí v zahradě u Skláren (za pěkného počasí!);18.30 – zpěv; 20.00 – setkání střední generace u Sedláčků

sobota:19.00 – mládež

Jak už bylo dříve ohlášeno, příští neděli 19. 4. se koná sborový den s celodenním programem, na který vás všechny srdečně zveme. Sborový den a jeho programy budou věnovány tématům o přírodě. Začneme společnými bohoslužbami v kostele, a po té bude následovat program pro děti venku a pro dospělé v Kruhu, kde se občerstvíme a od Anny Férové se dovíme, jak se žije v Horní Krupé. Odpoledne je pro dospělé připravena přednáška o změnách klimatu, na kterou zveme i veřejnost, pro děti chystáme tvořivé hry o přírodě. Jsme také zváni ke společnému obědu (bramborový salát a sekaná), na který není třeba se přihlašovat. Chcete-li nějak přispět ke společnému jídlu, domlouvejte se prosím s Evou Ryšavou.

Sdělení bratra faráře: 7. 4. 2015 zemřela sestra Marta Kačerová (93 le), dlouholetá pracovnice ústředí ČCE. Bohoslužebné shromáždění se koná 18.4.2015 v 15.00 v evangelickém chrámu U Salvátora v Praze 1.

Zahajujeme sbírání námětů, jak z farské zahrady vytvořit prostor přijemný a užiteční všem generacím. Informace jsou na nástěnce v kostele, je možnost vyzvednout si plánek zahrady a vlastní návrhy do něj zakreslit.