Studenti z Recklinghausenu v Miroslavi

Od úterka  28. 8 .2012 do soboty 1. 9. 2012 bylo v rodinách našeho sboru ubytováno 7 studentů a dva učitelé z Alexandrine Hegemann Berufskoleg v  německém Recklinghausenu. Před příjezdem do Miroslavi  navštívili Terezín a Prahu. Tato škola vysílá již řadu let každým rokem studenty v rámci celoškolního programu Dny náboženské orientace, aby se seznamovali s minulostí židovského národa a pracovali na židovském hřbitově v Miroslavi. Celým týdnem se nesou otázky:
Jak se mám jako současný Němec postavit k tragické minulosti židovského obyvatelstva? Co si mám myslet a co mohu udělat?
Studenti vnímali svoji práci na židovském hřbitově v Miroslavi jako svůj malý příspěvek k napravení křivd, které byly v minulosti napáchány.
K práci na hřbitově se letos připojilo i několik členů našeho sboru. Kromě toho jsme se mohli s našimi hosty sejít ve čtvrtek na večeři v Kruhu. V kronice hřbitova nechali studenti tento vzkaz:

Děkujeme za krásný čas v Miroslavi. Vaší sborem jsme byli srdečně přijati a cítili jsme se zde moc pěkně. Při práci na hřbitově jsme měli čas vztřebat svoje zážitky z návštěvy Terezína a také získat nové dojmy. Tento týden budeme uchovávat ve svých srdcích. A to, co jsme prožili, budeme sdělovat našim blízkým. Chceme vám také poděkovat za vaši podporu práce na židovském hřbitově.

Daniela Bednaříková a studenti z Recklinghausenu