Aisha z Ugandy píše

Překlad dopisu  Aishy Namirembe z Ugandy

Milá Danielo, Emmo, Adélo, Marto a farní sbore a další!

Moc mě potěšilo, když jsem dostala dopis a přání od Vás. Ani nevím, jak mám vyjádřit svoji celkovou radost, ale děkuji Vám.

Jinak já se mám výborně, i když je pravda, že jsem se připravovala na zkoušky a nakonec jsem prošla a tady jsou výsledky.

Celkově můj výkon nebyl tak dobrý, přesto se mi podařilo dosáhnout 5 bodů v zkoušce z fyziky, 7 bodů ve všeobecném testu, prošla jsem v ekonomii a podnikání a nakonec jsem neuspěla v matematice.

Jinak moje školní léta nebyla zas tak špatná, vlastně to bylo dobré. Musela jsem velmi tvrdě pracovat, abych dosáhla výše zmíněných výsledků.

Co se týče přátel, ano, měla jsem čtyři dobré kamarády, ale naneštěstí jsme ztratili jednoho našeho skvělého kamaráda. Jmenoval se Yakin. Zemřel na následky stresu kolem zkoušek, byl to můj spolužák. Ale stále mám ještě ty tři, kteří zůstali.

Jako předmět mě ve škole bavila fyzika. Bohužel my tady v Ugandě nemáme letní prázdniny. Taky tu nemáme zimu, ale míváme slunečno, deštivo, zamračeno nebo větrno. Ale ve slunečných obdobích je všechno – zahrady apod. úplně suché. Zatímco v deštivých obdobích se lidé snaží pěstovat plodiny. A ti, kdo nemají zahrady, se snaží je půjčit.

Nedávno došlo v Ugandě, v části nazývané Bududa, k sesuvu půdy. Zasypány byly tři vesnice a jedna škola.

Nyní mám pracovat, na částečné úvazky. A rozhodně mívám nějaké volno, nejvíce především v neděli.

Moje rodina se má dobře, co se týče zdraví, všichni se mají dobře. Můj starší bratr dostal zaměstnání, kde si trochu vydělá, aby se měl lépe. Na konec vám chci poděkovat za to dobré, co jste pro mě udělali.

Opravdu jste změnili můj život. Tím, že jste vy adoptovali mě, jsem se já naučila, jak pomáhat lidem v nouzi. Opravdu vám děkuji, i když už jsem mimo program. Děkuji vám, protože jsem mohla dosáhnout Uganda Certificate of Education (ugandské osvědčení o vzdělání) a také Uganda Advance Certificate of Education (vyšší osvědčení o vzdělání).

Děkuji vám za všechny dary, které jste mi dali, včetně přikrývek, moskytiéry, matrace a za další. Se svým osvědčením můžu dostat práci, i když já mám chuť ještě se vrátit ke studiu, jestli budu mít dost peněz.

Bude se mi stýskat po dopisování s vámi, ale navždy na vás budu vzpomínat. Bůh vám to oplať a přeji vám krásné velikonoční svátky, jejichž ducha si uchovejte.

Vaše drahá kamarádka Aisha Namirembe. Namutebi 
10. 3. 2010