Zájezd do Morkůvek

Ve čtvrtek 27.května 2010 se vypravilo dvacet seniorek a tři stateční senioři na autobusový výlet do nedalekých Morkůvek.Cílem byla Diakonie Klobouky – domov Narnie, kam putovala velká část výnosu z Dárkování roku 2009.

Domov Narnie slouží jako denní a týdenní stacionář pro hendikepované děti. Nejprve jsme si za vedení bratra Jiřího Svobody prohlédli školu v Morkůvkách, její vybavení různými pomůckami pro výuku, volný čas i posilovací zařízení, terasu i zahrádku a také vyslechli historii školy a anonymně problematiku klientů a jejich rodin.

Poté jsme přešli do Domova Narnie, kde jsou klienti ubytováni. U domova je zahrada, která slouží klientům a jejich pečovatelům pro volný čas. Je zde umístěna bezpečná trampolína, pergola s posezením a také „zahradní soustava“( houpačky a skluzavka), která byla pořízena z miroslavského Dárkování. Některé seniorky trampolínu i houpačku vyzkoušely.

Na zahradě se nám dostalo milého pohoštění, při kterém jsme hovořili o problematice služeb Diakonie, jejich financování a také mezi sebou.

Při návratu k autobusu jsme procházeli kolem rodného domu generála Peřiny, člena západního odboje, který před nedávnem zemřel. V Morkůvkách má i svoje muzeum, o kterém jsme však nevěděli a proto je nenavštívili. Je obdivuhodné, z jak malých poměrů vyrostli velcí lidé a vlastenci!

Další zastavení na cestě bylo v keramické dílně v Krumvíři, kde pracuje a tvoří člen našeho sboru Jiří Uhřík, kterého jsme mohli sledovat při práci. Prohlédli jsme si velkou řadu zajímavých výrobků této dílny – zejména drobnou zahradní neglazovanou keramiku, džbánky, vázy,květináče apod. a také si něco pro radost zakoupili.

V Borkovanech jsme navštívili Muzeum kraslic. V Borkovanech ženy vytvářejí (nelze říci vyrábějí) tzv.vyškrabované kraslice – na barevný černý, modrý, černý nebo červený podklad zvláštní škrabkou vyškrabují různé, především květinové motivy. Určitě si je vybavíte, jsou před velikonocemi v prodejnách.

Práci žen jsme s obdivem mohli sledovat na videu.Ony svoji práci dělají s takovou zručností a samozřejmostí, až se tají dech. Je potěšující, že ty staré mají již mladší i mladé následovnice.

Z Borkovan jsme již zamířili k domovu. Výlet se nám vydařil, přes deštivé dopoledne nám odpoledne nepršelo a chvílemi i svítilo sluníčko.

Bezpečně nás autobusem vezl Jan Šimša.

Věříme, že na příští výlet nás pojede více.

Fotografie jsou od Pavly a Jiřího Svobodových.

http://picasaweb.google.com/miroslav.cce/ZajezdSeniorekASenioruDoMorkuvek

Rut Vesecká